Om verkstaden

Verkstaden är en ateljé som är välutrustad för papperstillverkning och mycket annat, för de som är intresserade av pappersrelaterat konsthantverk. Möbleringen är flexibel och kan anpassas för olika ändamål. Ljuset från glastaket och lättillgänglig utrustning i en oöm miljö, väl lämpad för arbete med vätskor och andra material, gör det lätt att samarbeta, experimentera och förverkliga sina idéer.

Verktyg

Vi har valskvarnar, så kallade holländare som gör både vit och färgad lump till fiber för papperstillverkning. Det finns många formar och däcklar i olika storlekar och av olika art samt pressar och värmeskåp för efterarbete. 

Hos oss finns även verktyg och material för bokbinderi, boktryck, kalligrafi, origami, pappersdekorationer, screenprint, kartongtryck, marmorering, ecoprint, färgning och målning.

Servicemedlemmar får lära sig hur verktygen fungerar och får därefter använda dem för egna projekt.

Lump

Brukets specialitet är att arbeta med lump som utgångsmaterial. Lumpen tvättas, klipps och mals till pappersmassa. Den består av utslitna kläder och tyger  som det inte är lönt att lämna till återbruk. Bomulls- och linnetyger, dvs tyger uppbyggda av växtfibrer (cellulosafibrer), kan användas för papperstillverkning medan ylle inte fungerar eftersom ullfibrer blir filt. Även annat växtmaterial kan användas exempelvis hampa, olika gräs, liljor etc. 

Handpappersbruket tar gärna emot lump. Vi sorterar sedan lumpen efter färg och arken får på så sätt sin kulör. Infärgade ark, det vill säga papper som inte får sin färg från lump, färgas med torra pigment i pappersmassan.