Verkstad

Startsida

Aktuellt

Medlemsinfo

Verkstad

Kurser

Butik

Utställningar

Nätverket

Historiskt

Bildgalleri

Kontakt och Länkar

 

HUSET
Handpappersbruket har egna lokaler på Norra Forsåkersgatan 4 i Mölndal.
Adress se "Kontakt"

Byggnaden, "Stenladan", är en gammal ekonomibyggnad, som tillhört Forsåkers Kronogård, vars huvudbyggnad numera är riven. Mölndals Museum och dåvarande Papyrus använde lokalen till förråd innan Handpappersbruket flyttade in 2000. Viss renovering av själva byggnaden var nödvändig, liksom en anpassning till Handpappersbrukets verksamhet.

Idag tillverkar vi i Verkstaden olika produkter av handgjort papper, som vi sedan säljer i Butiken. I lokalen bedriver vi kursverksamhet, håller seminarier med egna eller inbjudna lärare. I en Galleridel visas papperskonst.


VERKSTADEN
Verkstaden är i huvudsak en arbetslokal med flexibelt möblemang, som flyttas runt för att anpassas till verksamheten för dagen.
Eftersom Brukets specialitet är att arbeta med lump som utgångsmaterial, finns här ett Holländeri, det vill säga ett rum med så kallad Holländare eller valskvarnar.
I Holländarna mals den i förväg tvättade och klippta lumpen ned till pappersmassa.
Lumpen består av bomulls- och linnetyger, tyger uppbyggda av växtfibrer. (Ull kan inte användas, det blir filt). Tygerna får gärna vara slitna och kläder i ett sådant skick att det inte är lönt att lämna dem till andra behjärtansvärda ändamål.
Besökare är välkomna att lämna in lump till oss.

Lumpen färgsorteras och de kulörta arken får på det viset sin färg.


GALLERIDELEN
Planer på ett eget Galleri finns, men tills vidare ligger även detta som en integrerad del av Verkstaden. Här visas Papperskonst.

BUTIKEN
Butiken är en del av Verkstaden.
Öppettider, se "Kontakt".

Försäljning, se "Butik"